Doğa Turizmi | Altın Yunus Hotel & Spa - Çeşme İzmir 444 35 00

Doğa Turizmi

Parkur 1: Alaçatı-Germiyan Parkuru Parkura ulaşım:
Toplu ulaşım araçları için feribot, metro veya belediye otobüsleri ile Fahrettin Altay aktarma merkezine gelin. Buradan 725 numaralı otobüs ile Urla merkezine, buradan aktarma yaparak 760 numaralı Çeşme otobüsü ile Alaçatı'ya varabilirsiniz. Ayrıca Üçkuyular'dan kalkan minibüsler veya İzmir otogarından kalkan otobüsle ile de Alaçatı'ya seyahat edilebilir.

Parkurun yapısı:
Alaçatı merkezinde asfalt yolda başlayan parkur, otoban servis yolu, toprak yollar ve makilikler arasından patikaları takip ederek baraj gölü kenarından ve ormanın olmadığı açık alanlardan geçiyor. Parkurun tamamının açık alan olması nedeniyle sıcak olan Haziran - Eylül ayları hariç diğer dönemlerde yürünebilecek bir parkur.

Su kaynakları:
Parkur üzerinde içme suyu niteliğini taşıyan su kaynağına rastlanmadı.

Kamp yerleri:
Parkur üzerinde kamp için uygun alanlar bulunmuyor.

Alışveriş : Alaçatı ve Germiyan'da alışveriş edilecek çok mekân var.

Doğal ve tarihi değerler:
Alaçatı'nın tarihi yel değirmenleri, taş evleri, otantik sokakları ve Ege Bölgesi'nin yerel ürünlerinin satıldığı pazar yeri ziyaret edilebilir. Rüzgâr sörfünün Türkiye'deki sayılı merkezlerinden olan Alaçatı, bu alandaki okullara ve uluslararası müsabakalara ev sahipliği yapıyor.
Kocagöl'ün tepesinde yağmur sularından kaynaklanan bir gölet bulunuyor. Aynı yerden baraj gölü ve deniz manzarası izlenebilir. Germiyan köyünde buraya özgü meşhur Germiyan ekmeği alınabilir.

Rota 1: Çeşme – Ovacık Azmak Rotası Parkurun yapısı :
Çeşme merkezde başlayan yürüyüş, asfalt yol, oto yol, toprak yol ve tarlalar arasından geçilerek deniz kenarına çıkan bir parkuru oluşturuyor. Parkur boyunca mevsimine göre yabani otlar( pazı, arapsaçı, dağ kekiği, etc..) mevsimsel sebze ve meyvelere (kapari, böğürtlen, üzüm, etc..) denk gelmeniz mümkün. Düz ve engebesiz bir yol. Yürüyüş eğimi az. Yol güzergahında Karadağ Res’leri yer almaktadır.

Parkur 2: Germiyan-Ildırı (Erythrai) Parkuru Parkura ulaşım:
İzmir şehir merkezine 71 km mesafedeki köye gitmek için İzmir - Çeşme otobanında Zeytinler'den çıkın. İzmir - Çeşme karayolunda Çeşme yönüne dönün. 8 km sonra Ildırı - Germiyan asfalt yoluna sapın. 2.5 km sonra Germiyan köyündesiniz. Otoban yerine Narlıdere - Urla İçmeler - Gülbahçe - Uzunkuyu yolunu takip ederek Germiyan - Ildırı yoluna da girebilirsiniz.
Toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım için Konak'tan metroya binip Fahrettin Altay'da inin. Buradaki semt garajından Çeşme otobüslerine binin. Ildırı - Germiyan sapağında inin. Aynı otobüsler Nohutalan sapağında da yolcu indiriyor. Bir başka seçenek ise F. Altay'daki semt garajından bindiğiniz Ildırı midibüsünden aynı yol sapağında inmek. Buradan köye ulaşmak için 2.5 km'lik yolu yürümek gerekiyor. Çeşme'den Ildırı'ya hareket eden minibüsler de hafta sonları dışında günde iki kez Germiyan'a uğruyor.

Parkurun yapısı:
Toprak zeminli orman yolu, arazi yolu ve geniş patikalardan oluşan, çoğunlukla zeytinliklerden, orman ve makiliklerden geçen ve körfez manzarası sunan parkur, her mevsim yürüyüş ve bisiklet yolu olarak kullanılabilir.

Parkurun ayrıntıları:
İzmir - Çeşme karayolundan Germiyan yoluna girip köy merkezinin hemen girişinde sağa ayrılan stabilize yol, parkurun başladığı noktası.
Geniş stabilize yol yaklaşık 900 m sonra ikiye ayrılıyor. Sağa, doğuya devam edip vadinin içine iniyoruz. Bahçeler arasından ve makilik orman sınırından traktör yolu ile devam ediyoruz. Başlangıçtan yaklaşık 2.5 km sonra traktör yolu ile dört yol kavşağına geliyoruz. Buradan batıya ve kuzeybatıya devam edip yaklaşık 800 m sonra vadi içinde dört yol kavşağına varıyoruz. Bulunduğumuz yol, geniş stabilize yolu kesiyor. Kuzeyde geniş stabilize yolu takip ederek yükseliyoruz. 300 m sonra yol ikiye ayrılıyor. Sağa vadiye inmeyip doğruca kuzeye devam ediyoruz. 600 m sonra terk edilmiş Sami köyünün kavşağına geliyoruz. Kuzeye orman içinden devam edip tekrar zeytinlikler arasına giriyoruz. Bitiminde yeniden orman yoluna, makilikler arasından, sırt boyunca Ege Denizi ve Ildırı Körfezini seyrederek Dolaplıkuyu'ya, buradan da sahile devam edip Çeşme - Ildırı karayoluna iniyoruz. Kavşakta karşımıza çıkan otel solumuzda kaldığı halde kuzeydoğu yönünde karayolunda ilerliyoruz. Yaklaşık 200 m sonra Ildırı - Kadıovacık - Çeşme yol ayrımına varıyoruz. Bu alanda kamp ve yürüyüş için her türlü ihtiyacın görülebileceği tesis bulunuyor. Asfalt yol kuzeyde sahil boyunca takip edilince 1000 m sonra Ildırı köy merkezinden geçiliyor ve antik Erythrai kentinin girişine varılıyor.

Parkurun bağlandığı alternatif rotalar:
1. Ildırı (Erythrai) - Gerence (İltur)
2. Germiyan - Nohutalan - Birgi - Barbaros 3. Alaçatı - Germiyan

Su kaynakları:
Parkur üzerinde su kaynağına rastlanmadı.

Kamp yerleri:
1.Germiyan İlkokulu'nun bahçesi çadır kurmaya uygun.
2.Ildırı'nın girişindeki alan da çadırlı ve pansiyonlu kamp yeri olarak kullanılabilir.

Alışveriş :
Yürüyüş başlangıcında tüm ihtiyaçlar Germiyan köyünde giderilebilir.

Doğal ve tarihi değerler:
Erythrai (Ildırı): M. Ö–. 3. binde kurulan kent, 12 İyon kentinden biri haline geldiği M. Ö–. 1000'lerden M. Ö–. 8 ve 7. yüzyıllara kadar doğunun en büyük limanlarındandı. Athena Tapınağı, kilise, tiyatro, devlet agorası, mezar anıtı, Helenistik ve Roma villaları, megaron biçimli evler, günümüze ulaşan kalıntılardan bir kısmı. Balıkçılık ve turizmle geçinen Ildırı, antik kentle iç içe yaşıyor. Kıyı boyunca denize girilebiliyor ve adacıklar arasında tekne turları düzenleniyor.

Germiyan:
2002 yılında bulunan 282 adet Erythrai sikkesi, Germiyan köyünün tarihinin ne kadar eskiye gittiğini gösteriyor. Geleneksel ekmeği ile ünlü olan Germiyan'da eski un fabrikası gezilebilir.

Parkur 3: Ildırı (Erythrai)-Gerence (İltur) Parkuru

Parkura ulaşım:

Toplu ulaşım imkanlarından yararlanmayı tercih ederseniz Üçkuyular semt garajından Çeşme otobüsüyle ilçe merkezine gelip Ildırı minibüslerine binebilirsiniz.

Parkurun yapısı:
Toprak zeminli tarla ve orman yollarından geçen parkurun, sahile indiğinde patikalarla geçen bölümleri var. Parkur her mevsim yürüyüş ve bisiklet yolu olarak kullanılabilir.

Su kaynakları: Rotada su yok.

Kamp yerleri:
1. Ildırı'daki antik Erythrai kentinde, Agora alanında çadır kurmaya uygun alan bulunuyor.
2. Ildırı'nın girişinde pansiyonun da yer aldığı özel kamp alanı, çadır kurmaya uygun.

Alışveriş imkanları:
Tüm ihtiyaçlar Ildırı'dan sağlanabilir.

Doğal ve tarihi değerler:
Erythrai (Ildırı): M. Ö. 3. binde kurulan kent, 12 İyon kentinden biri haline geldiği M. Ö. 1000'lerden M. Ö. 8 ve 7. yüzyıllara kadar doğunun en büyük limanlarındandı. Athena Tapınağı, kilise, tiyatro, devlet agorası, mezar anıtı, Helenistik ve Roma villaları, megaron biçimli evler, günümüze ulaşan kalıntılardan bir kısmı. Balıkçılık ve turizmle geçinen Ildırı, antik kentle iç içe yaşıyor. Kıyı boyunca denize girilebiliyor ve adacıklar arasında tekne turları düzenleniyor.

Rota 2: Germiyan Köy İçi Rotası
Parkurun yapısı : Toprak yol ve patikalardan oluşmaktadır. Hafif yokuşların olduğu ormanın içine inen bir güzergah. Başladığımız noktaya “u” yaparak geri dönüyoruz. Yer yer bozuk ve çamurlu alanlar bulunmaktadır. Ormanın içine inildiğinde ısıda değişiklik gerçekleşmektedir. Eğimli bir yol. Dağ çilekleri bölgede bolca bulunmaktadır.

Parkur 4: Çeşme-Alaçatı Parkuru
Çeşme bisiklet rotalarından olan parkurun toplam uzunluğu 30.7 km'dir. Çeşme Limanı'ndan başlar, Alaçatı'da EMY 1 rotasıyla birleşir. Rotamızın en yüksek noktası 97 m'dir. Çeşme Limanı'ndan başlayan rotamız Çiftlikköy yönüne doğru devam eder. Pırlanta Koyu, Altınkum, Azmak Koyu gibi plajlardan devam eden rotamız, Port Alaçatı evlerini geçerek Alaçatı'ya ulaşır.

Parkur 5: Çeşme-Uzunkuyu Parkuru
Çeşme bisiklet rotalarından 2. parkurun toplam uzunluğu 36.8 km'dir. Çeşme Limanı'ndan başlayıp Uzunkuyu köyünde EMY 1 rotasıyla birleşmektedir. En yüksek noktası 226 m olan ve Çeşme Limanı'ndan başlayan rotamız, çarşı içinden ilerleyerek çok kısa bir süre İzmir - Çeşme yolunda seyreder. Yaklaşık 5. kilometrede ara sokaklara girerek devam eden rotamız, arka yollardan Alaçatı'ya ulaşır. Alaçatı sörf okulları yolundan Mersin Körfezi'ne ilerleyen rotamız, rüzgâr tribünleri arasından devam ederek Zeytineli köyü üzerinden Uzunkuyu köyüne ulaşır.

Çeşme-Çiftlik-Ovacık-Alaçatı Zeytin Rotası
Parkur başlangıcına ulaşım: Toplu ulaşım araçları için metro veya belediye otobüsleri ile Fahrettin Altay (Üçkuyular) aktarma merkezine gelin, 725 numaralı otobüs ile Urla merkezine ulaşın. Oradan da 760 numaralı Çeşme otobüsü ile Alaçatı'ya varabilirsiniz. Ayrıca Üçkuyular'dan kalkan minibüsler veya İzmir otogarından kalkan otobüsle ile de Alaçatı'ya seyahat edilebilir.

Çeşme ilçesinin görülmeye değer tarihi ve kültürel değerlerinden biri Çeşme Kalesi. Kale, Sultan II. Bayezid döneminde 1508 yılında inşa edilmiştir. Aydın Valisi Mir Haydar tarafından Mimar Ahmet oğlu Mehmet'e yaptırılmıştır. Çeşme Arkeoloji Müzesi'ni de barındıran kalenin içinde, zeytinyağı pres taşı yer alıyor.

Çeşme Ovacık'ın Ballıdağ mevkiinde halen özel mülk olarak faaliyet gösteren ve cam bir odanın içinde duran süper pres zeytinyağı işliği görülebilir.

Alaçatı, İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı bir mahalle. Tarihi taş evleri ve rüzgâr sörfüne elverişli plajları ile Ege Bölgesi'nin en önemli turistik merkezlerinden biri haline geldi. Alaçatı sokaklarında dolaşarak çok sayıda taş evin tarihi dokusunu hissedebilirsiniz. Alaçatı'da bir restoranın bahçesinde üç taşlı ve 1990'lı yıllara kadar çuval baskı yöntemi ile sıkım yapmış bir işlikte kullanılan parçalar, dekoratif amaçlı sergileniyor.

Alaçatı merkeze yaklaşık 7 km uzaklıkta çok sayıda sörf okulu bulunuyor. Geniş bir alanda faaliyet gösteren Alaçatı Antika Pazarı adlı dükkanda, çok sayıda zeytinyağı ve un değirmeni için pres, sonsuz vida ağırlık taşı ve mortar* görülebilir.

Zeytinler-Birgi-Barbaros-Kadıovacık-Ildırı Zeytin Rotası

Parkur başlangıcına ulaşım:Toplu taşıma araçlarıyla ulaşım için otobüs veya metroyla Fahrettin Altay (Üçkuyular) istasyonuna gelin. Buradaki semt garajından Çeşme otobüslerine binin, Zeytinler sapağında inin.
F. Altay'dan 725 numaralı otobüs ile Urla merkezine varın. Burada bineceğiniz 760 numaralı Çeşme otobüsü ile Zeytinler sapağına ulaşın.
Zeytinler köyünde kontinü sistemle çalışan bir zeytinyağı fabrikası bulunmaktadır. Bölgede eski sisteme sahip zeytinyağı işliği kalıntısına rastlanmamıştır ancak köyün içinde mortar* görülebilir. Bölge aynı zamanda yaşlı zeytin ağaçları bakımından son derece zengin.
Birgi köyünde ise çok güzel bir manzaraya hâkim tepede, üç yeldeğirmeni bulunuyor. Barbaros - Birgi yolundaki Kocagöl'ün kıyısında dinlenebilirsiniz.
Barbaros köyünde yerleşimin, Neolitik Dönem'e kadar uzandığı söylenebilir. Bölgede Roma tipi üç mortar, öğütme taşı parçaları, Roma ev kompleksi kalıntılarına rastlanmış. Ayrıca 100 - 150 yıllık olduğu tahmin edilen bir su değirmeni de var.
Barbaros köyü otlar bakımından oldukça zengin. Yabani kuşkonmaz, yabani kereviz, radika ve yabani turp otu bunlardan birkaçı.
Barbaros - Kadıovacık yolunda bir yatay milli yeldeğirmeni görülebilir. Yol üzerinde yılan bıçağı, yabani kereviz gibi otlara da rastlanabilir.

Kadıovacık'ta eski sistemle çalışan iki işlik bulunuyor. Bunlardan biri, şu an içi saman dolu olan makineleri satılmış, eski zeytinyağı işliği binası. Ayrıca bir eski sistem işlik daha bulunuyor. Ildırı'da 1901 yılında faaliyete geçmiş ve günümüzde restore edilmiş eski bir işlik görebilirsiniz. Ayrıca bir hamam da bulunuyor.

Ildırı'nın Antik Dönem'deki adı Erythrai'nin, Yunanca “kırmızı” anlamına gelen Erythros'tan türediği sanılıyor. Kentin adının, kırmızı toprağından dolayı “kızıl kent” anlamında kullanıldığı tahmin ediliyor. Arkeolojik kazı alanı ziyaret edilebilir.

Karaköy-Zeytineli-Posköy-Dağovacık Zeytin Rotası
Parkur başlangıcına ulaşım:Toplu ulaşım araçlarıyla gelmek için birkaç seçenek var. Otobüs veya metroyla Fahrettin Altay'a gelin, aktarma merkezinden 725 numaralı otobüsle Urla'ya gidin. Burada 760 numaralı Çeşme - Urla otobüsüne binip Uzunkuyu durağında inebilirsiniz. İkinci alternatif olarak Fahrettin Altay aktarma merkezinin yanındaki semt garajından Çeşme otobüslerine binilebilir. Otobüsten Zeytinler çıkışından sonra Uzunkuyu durağında inin. Bu noktadan sonra parkur başlangıcına, özel imkanlarla gidebilirsiniz.

Karaköy, özellikle yaşlı zeytin ağaçları bakımından zengin bir köy... Bölgede çok sayıda 1000 yaşında ve üzerinde zeytin ağacı tespit edilmiş durumda. Bir eski işlik de bulunuyor. Bunun yanında çeşitli yerlerde kırılmış orbis* taşları, mortarlar** görülebilir.
Zeytineli köyünde ise yaşları 300 ile 1000 arasında değişen çok sayıda zeytin ağacının yanı sıra, terk edilmiş ve çatısının büyük bir kısmı yıkılmış ancak içinde taşların ve presin durduğu bir zeytinyağı işliği bulabilirsiniz.
Köyün içinden geçen yolu takip ettiğinizde berrak ve temiz denizi, kamp yapmaya uygun zemini ve plajı ile Zeytineli sahili sizi karşılayacak. Sahile varmadan önce köy içinde çeşitli ihtiyaçların karşılanabileceği bakkallar mevcut.
Posköy'de bulunan kalıntılar ise zeytinin bu bölgede tarih boyu ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Roma Dönemi'ne ait mortarlar, eski kuyular, at ya da insan gücüne dayalı olarak kullanılan zemin taşları görülebilir.
Buradaki bir zeytinyağı işliğinin içinde Roma Dönemi'ne ait seramikler ortaya çıkarılmış. Hâlâ orijinal yerinde olduğu sanılan işliğin, bu dönemden tahmin ediliyor. İşliğin yakınında yaşlı zeytin ağaçları da mevcut. Bölgede ağırlık taşı*** ve zemin taşının görülebileceği, hâlâ orijinal yerinde bulunan bir eski işlik daha var.

Bölgeyi dolaşırken M. Ö. 2000'li yıllara ait çömlek parçalarına rastlayabilirsiniz.

Dağovacık'ta ise yine bir Roma yerleşimi üzerinde bulunan zeytinyağı işliğini görebilirsiniz. Orbis, mortarlar ve kuyular burada gözünüze ilk çarpan ayrıntılar olacak.

Rota : Çeşme -Çiftlikköy Rotası
Parkurun yapısı : Çeşme merkezde başlayan yürüyüş, asfalt yol, oto yol, toprak yol, tarlalar ve geniş patikalardan oluşmaktadır. 100 metreyi geçmeyen hafif çıkışlar içerir. Çiftlikköy meydanda son bulan bir rotadır.
Parkurun bağlandığı alternatif yollar : Domuz çukuru – Altınkum parkuru, Ovacık parkuru.

Çeşme - Çakabey - Ilıca Rotası
Parkurun yapısı : Çeşme merkezde başlayıp Çakabey istikametine doğru ilerleyen parkurumuz asfalt yol, taşlı / mıcır yol, toprak yol, dar / geniş patika yollar ve çok olmayan ama varlığını hissettiren ormanlık alanlardan oluşmaktadır. Başlangıç yolu olan Çakabey güzergahın da; 150 metre kadar yokuş yukarı, 8 metre yokuş aşağı iniliyor. İlk etap olan bu yol yaklaşık olarak 4,9 km , 1 saat 10 dakika civarı sürmektedir. Çakabey Anıtı, Çeşme Belediyesi ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca 2008 yılında, Çaka Bey'in büstünün de yer aldığı bir anıttır. 600 metrekare alan üzerine yapılan anıt; biri 20 metre, diğeri 17 metre yüksekliğinde iki yelken figürünün arasında yerleştirilen, 3,5 metrelik kaide üstünde 2 metrelik Çaka Bey büstünden oluşmaktadır. Çakabey’den Ilıca istikametine doğru başladığımız taşlı yolun hemen başında da Selçuklu’ dan kalma yüzyıllık tarihi camiyi görme imkanımız bulunmaktadır. Şu an restorasyon aşamasındadır. Eğimli, mıcır, patika yollardan geçerken bolca dağ çileklerine rastlamanız mümkün. Ilıca’ya indikten sonra izlenen rotada da toprak yol ve ormanlık alanlar mevcuttur.

Parkurun bağlandığı alternatif yollar : Alaçatı parkuru

E-BÜLTEN ABONELİĞİ
Map

Altın Yunus Mahallesi, 3215 Sokak, No:38 35930 Çeşme, İzmir-Türkiye

Phone

444 35 00 / +90 (232) 723 12 50

E-mail

info@altinyunus.com.tr

Popup